Tohumculuk kavramlarının Türkiye’de ilk kez 1960’larda konuşulmaya başlandığını dile getiren Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, 1963’ten sonra Türkiye’nin tohumluk üretimi, ticareti, sertifikasyonu, piyasa denetimi, tohumluk standartları gibi kavramlarla tanıştığını dile getirdi.
Yılmaz, 1980’li yıllara gelindiğinde Türkiye’de tamamen kamu ağırlıklı bir tohumculuk sektörünün bulunduğunu kaydederek, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve sonrasında sektörde serbest piyasanın işletilmeye başlandığını, özel tohum şirketlerinin kurulmasına imkan verildiğini aktardı.
“2017’de 238 milyon adet meyve fidanı üretildi”
Tohumluk üretiminin 2007’de 325 bin ton iken 2008’de kurulan ve bugün 43 bin üyeye ulaşan TÜRKTOB’un çalışmaları sayesinde rakamın ciddi artış göstererek 2010’da 497 bin tona yükseldiğini dile getiren Yılmaz, ondan sonraki yıllarda da sektörün istikrarlı bir ilerleme sağladığını bildirdi.
Yılmaz, fide, fidan ve süs bitkilerinde önemli noktaya geldiklerini belirterek, “2017’de 238 milyon adet meyve fidanı, 4 milyar adet sebze fidesi, 1 milyar 619 bin adet süs bitkisi üretildi.” ifadesini kullandı.
Hedef küresel tohum ticaretinde ilk beşe girmek
Türkiye’nin geçen yıl 185 milyon dolarlık tohum ithal ettiği bilgisini veren Yılmaz, buna karşılık ihracatın 136 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Yılmaz, son 15 yılda ihracatı 8 kat artırdıklarını, 80 ülkeye tohum ihraç ettiklerini, hedeflerinin küresel tohum ticaretinde dünyada ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu vurguladı.
“Hibrit tohum verimi artıran önemli mekanizmalardan”
Yılmaz, son dönemde kamuoyunda sertifikalı tohumların insan sağlığına zararlı olduğuna, genetikleri değiştirilmiş organizmalarla eş görüldüğüne dair görüşlerin olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu konularda Türkiye’de üretilen tohumluklar doğaldır. Hiçbirisinin genetiği değiştirilmemiştir. 2010 yılında biliyorsunuz Biyogüvenlik Yasası çıktı. Buna göre Türkiye’de GDO’lu tohumların üretilmesi, ithalatı yasak. Sadece Biyogüvenlik Kurulu’nun izin verdiği, mısır ve soyada ürünlerin ithalatı yem sanayisinde kullanılmak üzere yapılıyor. Ancak Türkiye’de bunun üretimi yasak.
İkincisi hibrit tohumlar gerçekten verimi artıran mısırda, domateste, biberde, mısırda, ayçiçeğinde, salatalıkta önemli mekanizmalardan bir tanesi. Hibrit tohumlar hiçbir zaman laboratuvar ortamında, yapay şartlarda elde edilmiş değil. Bunlar doğal ortamda saflaştırılmış… Hibrit tohum elde ederken melezleme yapılan bireylerin yakın akraba olması istenmez. Mümkün olduğu kadar uzak akraba olması istenir. Buradaki amaç en yüksek verimi sağlamaktır.”
“Tohumculuk şirketlerinin yüzde 93,5’i yerli”
Yılmaz, Türk tohumculuk sektörünün son dönemde ciddi mesafeler kaydettiğinin altını çizerek, ancak Türkiye’nin toplam sertifikalı tohum ihtiyacının yüzde 40’ını üretebildiğini ve kullanabildiğini söyledi.
Verimliliğin artırılması ve ekonomiye daha fazla katkı sağlanması için kullanılan sertifikalı tohum miktarının yüzde 80-90’lara çıkması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, tarımı gelişmiş ülkelerde oranların bu düzeyde olduğunu bildirdi.
Yılmaz, 1980’li yıllarda 3 olan yerli firma sayısının bugün 832’ye yükseldiğini yineleyerek, bu şirketler içinde tamamen yerli sermaye ile kurulmuş olanların sayısının 778 olduğunu, bu rakamın, şirketlerin yüzde 93,5’inin yerli olduğunu gösterdiğini anlattı.
“İthalatımızda İsrail’in payı önemsiz”
Yılmaz, Türkiye’nin İsrail’den yüksek miktarda tohum aldığına ve tohumculukta bu ülkeye bağlı olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye İsrail’den tohum alıyor ancak İsrail’e tohum da satıyor. 2016’da yüzde 6 iken 2017’de yüzde 7 olmuş. Biz İsrail’e sadece tohum değil sebze de satıyoruz. Geçen yıl 15 milyon dolarlık domates satmış. Ancak öyle bir izlenimler var ki sanki bütün tohumları İsrail’den alıyoruz veya İsrail’den tohum almazsak üretim yapamayacağız. Toplam ithalatımız içinde İsrail’in payının önemsiz olduğunu söyleyebilirim.”
Kaynak: AA
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.