ABD ile yaşanan kriz, son ekonomik gelişmeler ve bu bağlamda verilen mesajlar uzun süredir uykuda olan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin
tekrar ısınıp ısınmayacağı sorusunu da beraberinde getirdi.
ANKARA ile Washington arasındaki son krizin ekonomik boyutunda AB’nin ABD’ye karşı Türkiye’nin yanında durması dikkat çekti. AB kanadı, bazı adımlar atılması kaydıyla ilişkilerin normalleştirilmesi ve mevcut durumun fırsata çevrilmesinin mümkün olduğu görüşünde.
ADIM BEKLENTİSİ
Geçtiğimiz günlerde İngiliz Financial Times Gazetesi’nde yayımlanan bir makalede yer alan, ‘Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden ayarlamak için elverişli bir dönem olduğu’ vurgusu bazı şartlara bağlı olmak kaydıyla genel kabul görüyor. ABD ile yaşanan kriz bağlamında Avrupalı siyasilerden ve kurumlardan gelen ‘demokratik, istikrarlı ve müreffeh Türkiye’ mesajı, krizi fırsata çevirmenin şifrelerini de içeriyor. Bir AB yetkilisi, “AB, Türkiye gibi önemli bir ülkeyle iyi ilişkiler istediğini her zaman dile getirdi. Uzaklaşan biz değiliz. Yakınlaşmaya da kapı hep açık. Bunu sağlamak Türkiye’nin elinde. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanında atılacak adımlar bunu kolaylaştırır ve hızlandırır” ifadelerini kullandı.
OLUMLU MESAJLAR
Son günlerde AB’den gelen en dikkat çekici mesajlardan biri AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Türkiye’de tutuklu iki Yunan askerin serbest bırakılmasıyla ilgili yaptığı açıklamaydı. Juncker’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump’ı, ‘stratejik ortağını sırtından bıçaklamakla’ suçlamasının ardından yaptığı açıklamada, “AB, stratejik ortaklığa bağlı kalmayı sürdürecek” demesi önemli bir sinyal olarak algılandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Alman mevkidaşına yönelik, “İyi niyetle hareket eden ve diplomasiyi savunan siyasetçiler, Türk halkının Almanya ve AB ile olan ilişkilerimize duyduğu güveni güçlendirecektir” ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “NATO ittifakı da AB üyeliği de temel eksenlerimiz olmaya devam edecektir” açıklamaları da Brüksel’de olumlu karşılandı.
ERDOĞAN’IN ALMANYA ZİYARETİ ÖNEMLİ
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın 28-29 Eylül’de yapacağı Almanya ziyareti Brüksel tarafından da önemli bulunuyor. Ziyaretin AB-Türkiye ilişkileri açısından belirleyici sonuçlar doğurma potansiyeli var. Bir AB diplomatı, “Temas hem iki ülke arasındaki ilişkiler hem de AB-Türkiye ilişkileri açısından önemli. Şu ana kadarkinden farklı, karşılıklı anlayışa dayalı ve daha yapıcı bir yaklaşım izlenmesi halinde olumlu ve önemli sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.
YAKIN TAKİP
AB, finansal bağlamda şu aşamada devreye girmesini gerektirecek bir durum olmaması ve Türkiye’den de bu yönde bir talep gelmemesi nedeniyle, bekle gör pozisyonunda gözükse de gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdürüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “Türk ekonomisinin istikrarsızlaşması kimsenin yararına değil” sözleri AB’nin genel yaklaşımını özetler nitelikte.
JUNCKER: TÜRKİYE, AVRUPA’DAN KORKMASIN
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunan askerlerinin serbest bırakılması haberlerinden memnun olduğunu söyledi. Juncker Twitter’da yaptığı açıklamada “Daha önce de söylediğim gibi … Türkiye’nin Avrupalı komşularından korkacak hiçbir şeyi yok” dedi. AB’nin Türkiye ile stratejik ilişkilerinin devam edeceğini belirten Juncker, “Demokratik, istikrarlı ve müreffeh bir Türkiye görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
HOLLANDA’DA ‘ERDOĞAN’A HAKARET’ SORUŞTURMASI
HOLLANDA’nın Lahey Savcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Hitler’e benzeten bir kişi hakkında hakaret soruşturması başlattı. BBC Türkçe’ye göre soruşturma, Türkiye Büyükelçiliği’nin şikayeti üzerine başlatıldı. Hollanda’nın Sittard kentinde yaşayan 64 yaşındaki bir erkek, 2016’da yılında Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’ne hakaret mailleri yollamıştı.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.